П`ятниця, 03.05.2024, 18:43
Відділ освіти Городенківської державної районної ради
Меню сайту
ЗНО
Правова база
ДПА
Позашкільні заклад
Форма входу
Логін:
Пароль:
Головна » 2015 » Грудень » 24 » 24 грудня 2015 року на базі ЦДЮТ відбулася колегія відділу освіти
12:25
24 грудня 2015 року на базі ЦДЮТ відбулася колегія відділу освіти

                             24 грудня 2015 року на базі ЦДЮТ відбулася колегія відділу освіти з питань:

          1. Реалізація Концепції національно-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах  Городенківського району.

          2. Про підсумки проведення І та ІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін у 2015/2016 навчальному році

          3. Про стан роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у 2015 році та завдання щодо поліпшення цієї роботи у 2016 році .

       По першому питанню виступила І.Дем’янів, головний спеціаліст відділу освіти, яка зазначила, що з  метою реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 року № 641 у системі освіти Городенківського району створено цілісну систему національно-патріотичного виховання.

      Нинішня політична ситуація в країні вимагає від педагогів, батьків, громадськості особливого ставлення до питання національно-патріотичного виховання молоді. На вимогу часу наказом Міністерства освіти і науки України від 27.10.2014 № 1232 затверджено План заходів щодо посилення національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді та затверджено районні заходи щодо реалізації  Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді (№ 221/01-4 від 11.11.2015 р.). На виконання вищезазначеного наказу у плани виховної роботи навчальних закладів району вносяться зміни та доповнення з урахуванням сучасних вимог.

      В освітній системі Городенківського району сформовано ефективну систему роботи з національно-патріотичного виховання дітей, учнівської молоді. У всіх навчальних закладах Городенківського району заняття щотижнево розпочинаються з підняття Державного Прапора України та виконання Державного Гімну України, систематично проводяться заходи (тематичні екскурсії, вечори,  цикли історичних бесід тощо) з вивчення історії та культури України, організовано функціонування постійно діючих виставок фото- та архівних документів, що ілюструють становлення та розвиток української державності.

       Педагогами району розроблено та впроваджуються проекти виховної роботи: «Твої успіхи – успіхи держави», «Зростаймо справжніми людьми», «Я – старшокласник» тощо.

      Успішній реалізації завдань щодо виховання у дітей духовних і моральних цінностей сприяють позашкільні навчальні заклади, що є  осередками національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді в позаурочний час. Слід зазначити, що протягом першого семестру спостерігається стабільна тенденція щодо патріотичного спрямування гуртків у позашкільних навчальних закладах.

      Важливими формами роботи з учнями є туристсько-краєзнавча робота, дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»).

      Успішній реалізації завдань щодо виховання у дітей духовних і патріотичних цінностей сприяє створена система роботи  загальноосвітніх навчальних закладів району. Осередками національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді є Тишківський НВК І-ІІІ ступенів, Чернелицька ЗОШ І-ІІІ ст., Городенківські ЗОШ № 1 та №2 І-ІІІ ст., Торговицький НВК І-ІІІ ст., Чортовецька ЗОШ І-ІІІ ст.,Топорівська ЗОШ І-ІІІ ст., Вільхівський НВК,Семенівська ЗОШ І-ІІ ст.,Вербівцівський НВК І-ІІ ст.,  в яких склалася ефективна система роботи з виховання у дітей справжнього патріотизму, небайдужого ставлення до свого міста, села, селища, вулиці, будинку, почуття справжнього господаря і творця.

      Однією з нових форм  патріотичного виховання є система  національного виховання, система ідей, звичаїв, традицій, моральних заповідей, звичаїв, інших засобів впливу на   дітей та молодь з метою виховання палких патріотів, стійких громадян України з глибокою національною свідомістю, державотворчими прагненнями та уміннями. Заслуговує на увагу досвід роботи з національно-патріотичного виховання учнів та волонтерського руху всіх навчальних закладів району.

      З метою подальшої активізації патріотичного виховання дітей та учнівської молоді відділом освіти розроблено освітньо-виховний проект з патріотичного та громадянського виховання для лідерів учнівського самоврядування «Моя країна – Україна», «Вчимося демократії разом». Провідною ідеєю проекту є творчий пошук ефективних форм виховної роботи з лідерами учнівського самоврядування навчальних закладів району щодо відродження національних традицій, української культури, звичаїв народу, формування в дітей та молоді патріотизму і національної гідності. Протягом семестру проведено 2 форуми лідерів учнівського самоврядування району на базі ЦДЮТ та ЗОШ №2 м.Городенки.

      У рамках реалізації зазначеного проекту  проводиться низка районних заходів, що сприяють вихованню любові до рідної землі і лідерських навиків.

      Важливим чинником національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді є система роботи зі збереження народних звичаїв та обрядів українського народу. Цьому сприяє традиційне районне фольклорно-етнографічне свято «Ой хто-хто Миколая любить», яке щороку проводиться у Садибі Святого Миколая с. Тишківці з ініціативи народного депутата України Анатолія Матвієнка. У заходах щороку беруть участь учні-переможці районного конкурсу, присвяченого Дню Святого Миколая  та дорослі.

      Важливим фактором патріотичного виховання дітей та учнівської молоді є шкільні музеї, яких всього в районі налічується 12. Найбільш поширеними в районі є музеї краєзнавчого профілю, яких налічується 4, музеї широко-історичного профілю – 7 та етнографічного профілю – 1. В цьому семестрі відділом освіти проведено районний огляд музеїв навчальних закладів з метою активізації діяльності музеїв закладів освіти, підвищення їх ролі, як осередків освіти і патріотичного виховання підростаючого покоління.

      Упродовж навчального року в школах району проходить благодійна акція «Моя допомога – твоє здоров’я».   Виставки-продажі, аукціони дитячих творчих робіт – всі ці заходи акції мають за мету виховання патріотизму в дітей та молоді, надання  посильної допомоги воїнам АТО, пораненим захисникам Вітчизни, які знаходяться на лікуванні у шпиталях та лікарнях.

      По другому питанню виступила Наталія Паньків, завідувач рай методкабінетом відділу освіти, яка зазначила, що І етап Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін проводився у жовтні – листопаді 2015 року відповідно до графіка, затвердженого наказом відділу освіти.

      ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін у 2015/2016 навчальному році проводився у період з 06  листопада по 18рудня 2015 року згідно графіку Івано-Франківського ОІПППО на базі Городенківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (директор Антошко Іван Єфімович), Городенківської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 (директор Сливчук Віктор Федорович), які відповідально поставились до проведення олімпіад, створивши необхідні умови як для учасників, керівників команд, так і для роботи членів журі.

      У ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад брали участь 36 загальноосвітніх навчальних закладів: з них 19 шкіл І-ІІІ ступеня, 17 шкіл     І-ІІ ступеня.

      У 2015/2016 навчальному році було проведено 17 олімпіад з базових дисциплін та VІ Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, ХVІ Міжнародний  конкурс з української мови імені Петра Яцика.

     Найкращу підготовку під час проведення ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад серед загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів показали учні Городенківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1,  які отримали 193 балів, Городенківської гімназії імені А.Крушельницького - 182 балів, Городенківської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 – 93 балів, Чернелицької ЗОШ І-ІІІ ст. – 56  балів, Тишківський НВК І-ІІІ ст. – 66 балів, Чернятинська ЗОШ      І-ІІІ ст. – 41 бал.

       Впродовж  трьох років  прослідковується високий рівень підготовки школярів  до проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін зазначених загальноосвітніх навчальних закладів.

      Слід відзначити працю педагогів Торговицького НВК, Топорівської ЗОШ І-ІІІ ст., Сороківської ЗОШ І-ІІІ ст., Семаківської ЗОШ І-ІІІ ст., Серафинецької ЗОШ І-ІІІ ст., Раковецького НВК, які у 2015/2016 н.р. значно покращили результати районних олімпіад та конкурсів.

      Серед загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІ ступенів є учні Олієво-Королівської ЗОШ І-ІІ ст. – 35 балів,  Дубківської ЗОШ І-ІІ ст. – 21 балів,  Вербівцівський НВК І –ІІ ст. ст. – 16 балів, Луківський НВК І-ІІ ст. – 13 балів,  Семенівський НВК І-ІІ ст. – 11 балів, Рашківський НВК І-ІІ ст. – 11 балів.

       Забігаючи на перед хочеться відзначити переможців  обласного етапу VІ Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка III місце Бричка Ірина Андріївна, учениця 6 класу  Дубківської ЗОШ І-ІІ ст. та переможців обласного  конкурсу учнівських творів на морально-етичну тематику «Бог-Україна-Родина і я»II місце Гуцуляк Вікторія Віталіївна, учениця 11 класу Торговицького НВК І-ІІІ ст.

      По третьому питанню виступив  Орест Юрковський, спеціаліст з охорони праці відділу освіти, який зазначив, що у відділі освіти та навчальних закладах сформовано нормативно-правову та інформаційно-методичну базу з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності, є в наявності плани роботи з ОП та БЖД, посаді  та технологічні інструкції відповідальних працівників, акти-дозволи на експлуатацію навчальних кабінетів, журнали реєстрації нещасних випадків під час навчально-виховного процесу. До початку 2015/2016 навчального року  поновлені посадові інструкції керівників навчальних закладів.

      Керівниками навчальних закладів розроблені та затверджені інструкції з охорони праці для вчителів, вихователів, лаборантів, прибиральниць, операторів опалення та інших працівників.

                                                                                                                                                                                                                                             

Категорія: Художньо-естетичний цикл | Переглядів: 564 | Додав: melenko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Архів записів
Новини osvita.ua
Погода
Городенка 
Copyright MyCorp © 2024

Зробити безкоштовний сайт з uCoz